Globetrottrarna

Singapore och Borneo!

Publicerad 2014-12-01 03:03:57 i Malaysia,

Halloj igen, nu var det minsann en vecka sedan vi sist skrev. Vi har upplevt massvis med fantastiska händelser, men kan nog inte riktigt gå igenom allt i detalj :) 
Vi lämnade Thailand med flyg för en vecka sedan. Vi anlände då till Singapore, ett fantastiskt land/stad med alla dess lagar, köpcenter, businessmänniskor och rena, stora, enkelriktade gator. Vi spenderade 3 nätter där och försökte mest hålla budgeten nere eftersom det är ganska dyrt i Singapore. Eller ja, Svenska priser typ, men vid det här laget är vi ju bortskämda och vana vid asienpriser.
Vi spenderade mycket av vår tid i Singapore i köpcentrum, trots det tror jag inte ens vi sett en femtedel av alla som finns där. Vi ögonshoppade mest, och det enda vi fick förutom lite böcker var julstämning och varsin AC-förkylning. AC-förkylningen fick vi sedan göra oss av med i Kota Kinabalu som var vår nästa destination vi flög till från Singapore. I KK spenderade vi också 3 nätter,  men det blev mes vila där eftersom vi ville se till att vara helt friska inför den kommande utmaningen, Mount Doom! Nej, jag menar förstås underbara MountKinabalu 😄
Det var absolut något av det häftigaste vi gjort hittills, det gick till såhär: 
Vi blev upphämtade klockan 6 på morgonen vid vårt boende i KK efter en natt med knapp sömn. Därifrån var det en bussresa till Kinabalu’s HQ där vi lämnade våra stora fjällrävar och började vår vandring upp för berget (9.00 a.m). Till en början var det en väldigt varm vandring uppåt, omringade av fantastisk regnskog. Ju högre upp vi kom, desto svalare blev det och luften började kännas mer bekant, mer lik Sveriges än den varma luft vi nu är vana vid. När vi klättrat 4 km på stenar, trappsteg och blandad terräng var vi framme vid en pausplats där vi åt vårt lunchpaket tillsammans med tiggande ekorrar. 
Efer lunch hade vi två kilometer kvar till värdshuset vi skulle stanna natten vid. Ett värdshus dit alla varor blir burna dit på huvudet av malaysiska kurirer. Vi var framme vid värdshuset hyffsat tidigt, vi var bland de första av vandrarna den dagen. Rätt trötta efter första etappen paxade vi varsin överslaf i ett dorm och vilade i ett par timmar. Sen åt vi god buffé i värdshuset medan de sista, lite långsammare vandrarna droppade in. Redan innan 20.00 hade vi släckt och hoppades på lite mer sömn än natten innan. För 02.00 ringde alarmet och supertaggade klädde vi oss ordentligt och åt frukost innan vi gav oss ut i natten för att avverka de sista 2700 meterna till toppen. Det var tuffare än vi hade trott, en lång bit fick man dra sig upp med hjälp av rep följt av en brant uppförsbacke som aldrig tycktes ta slut. Men upp kom vi! Innan solen till och med. Ca 06.00 satt vi parkerade högst upp på klipporna och såg solen gå upp. Det var bara ett par grader där uppe, så särskilt varm var man ju inte.. men vad tusan gör det när man sitter på toppen av Sydostasiens högsta berg. Utsikten var verkligen magnifik, går liksom inte att beskriva. Känslan att ha klarat det var fantastisk, och att vara ovanför moln och de andra bergstopparna var helt otroligt. 
Efter nån timme på toppen traskade vi neråt, och det gick ganska snabbt och smärtfritt. Det var undebart att gå nerför berget i solens värme och höra de små bäckarna som porlade. Väl nere vid värdshuset åt vi en andra frukost och pustade ut en stund. 09.00 började vi sen vandringen neråt med vår guide. Det var såklart tungt och benen var alldeles skakiga. Men vi pinade på bra och njöt av den härliga naturen som regnskogen bjuder på. Vi var nere på 3 timmar och var vi det laget väldigt glada och stolta över att ha klarat det! Mäktig känsla! Fick varsitt diplom och åt ännu en buffé. Sen hoppade vi på en buss, och sen en taxi, som tog oss till Poring Hot Springs som ligger en bit in i regnskogen. Där skulle det finnas en park med naturliga varma vattenkällor, det passade våra utmattade kroppar perfekt. Vi var ju såklart inte själva där, men som tur var var det bara Malaysiska familjer som var på helg-utflykt, istället för alla skräniga kineser/japaner/västerlänningar som vi har stött på hittils. Vi var nöjda med att inte vara på ett så turistigt ställe, men istället fick vi stå ut med alla blickar för att vi är just turister. Det goaste var nåra små barn som ställde sig precis vid oss när vi satt i en pool, och stirrade fascinerade på främlingarna. 
Nöjda och trötta gick vi upp till rummet för att slappa innan middagen. Och det gjorde vi, i totalt mörker. Det blev nämligen världens oväder och strömmen gick. Äh, den kom kommer väl tillbaka snart tänkte vi. Det gjorde den inte.. vi somnade ett tag och lyckades hitta middag iaf, sen la vi oss tidigt och somnade på stört. Runt 05.00 vaknar Johanna av att lamporna äntligen tänds! Tog ju bara 12 timmar eller så hehe. Men gjorde inte oss så mycket då vi behövde ta igen massa sömn och vila. 
 
Vi åt sen en go frukost och packade in oss i en taxi till närmsta lite större by. Där hoppade vi på en buss som skulle ta oss till Sandakan. Det blev en lite förvirrande, men go busstur genom regnskog, och sen tyvärr mil efter mil med oljepalms-plantage. Vi fick byta till en skumpig och halvtrasig liten buss efter tag och fortsatte resan, återigen uttittade av malayerna. Som tur var vågade en av kvinnorna prata med Johanna när vi inte riktigt visste var vi var. Så hon hjälpte oss med att gå av på rätt ställe, hitta ett billigt och bra boende, + att boka en 3-dagarstur till Kinabatangan River som ligger ett par timmar söderut mitt i all underbar regnskog. Supersnällt ju!
Så dit drar vi på tisdag.
Ikväll vilar vi våra ben lite till, det värker mer och mer för varje timme.. Vi ska försöka ta det rätt lugnt imorn med, kanske tar vi en tur till Sepilok Orangutang Center och kollar in aporna. Vi hade velat ta en tur till Turtle Island som ligger precis utanför Sandakan, men har insett att det blir för dyrt. Istället satsar vi på att dyka bland massa sköldpaddor på Sipadan nästa vecka, som också ligger nåra timmar härifrån :)
 
Jag (Johanna) tänker extra mycket på er hemma i Sverige idag, jag vill också ha advent och julstämning! Hoppas ni mår bra och äter en massa lussekatter åt mig! Kramar♡ 
 
 
 
Provade en ny rätt i KK som blev en stor favorit! Kallas murtabak, och är ett tunt bröd med grönsaker och valfritt kött i med currysås till. 
 
 
Museum i Singapore
 
 
Inne i ett av alla malls
 
 
Glad tjej på en av alla fordcourts som finns i mallsen. 
 
 
Hängde i en go park. I bakgrunden skymtar man Marina Sands Bay, ett galet hotell.
 
Här väntar vi ivrigt och genomfrusna på den fantastiska soluppgången 4095m över havet
 
 
 
Några få av alla de bilder vi tog uppe på berget 😀

Kommentarer

Postat av: carre

Publicerad 2014-12-02 13:58:00

allt ser så fint ut! hoppas ni mår bra.
johanna, jag har tagit bort min fb men jag följer er här :)

/carre

Postat av: Pappa Fredrik

Publicerad 2014-12-07 08:26:53

Hej kära ungdomar! Vilka fantastiska bilder från berget, jag förstår att det måste varit en härlig känsla att vandra genom regnskogen upp till 4100m. Singapore verkar vara ett föredöme för Stockholm att ta efter... Här hemma har SD just stoppat regeringens budget och det blir extraval den 22 mars.
Gjorde Mozartkulor med Arvid igår så lite "juligt" börjar det bli. Allt gott!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Vi är Johanna och Robin, ett glatt par från Oskarshamn som ska prova på backpacker-livet i Sydostasien! Följ oss här när vi snorklar i Thailand, utforskar Borneos djungel och surfar på Bali m.m.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela